top of page

Nieuwsbrief Maart

Recept Power lunch

​

Meng kikkererwten & linzen  (400 gram blik, uitgelekt)

voeg toe:

potje/blikje mais 250 gram

2-3 eetlepels kappertjes

fijn gesneden 100 gr. taugé,

1x gesnipperde of geraspte appel,

1 bosje bieslook & bosui

rooster 3 eetlepels pompoen- en zonnebloem pitjes

meng 2-3 eetlepels met shoyu (Ekoplaza/Odin)

garneer met halve avocado pp

eet er een Krachtkoek Biobite bij

Serveer dit met Kefiaar Water.  

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Heilzame bacteriën Water Kefiaar:

https://www.biobite.nl/tabel-water-kefiaar-bacterien

​

​

Hoe verstek je je weerstand op een natuurlijke manier?

bron: Juglen Zwaan feb 2020

​

Zorg voor de juiste voeding  Volgens een studie zijn groenten uit de kruisbloemenfamilie (zoals broccoli, boerenkool en andere kolen) in staat om het immuunsysteem een oppepper te geven. Blauwe bessen zijn hiertoe ook in staat, vanwege de aanwezige anthocyanines. Edelgist bevat beta-glucanan, die ook bekend staat als versterker van de afweer. Ook het eten van paddenstoelen zoals Shiitake staan erom bekend het immuunsysteem een boost te kunnen geven. De beruchte knoflook geeft niet alleen smaak aan de maaltijd, het kan ook het immuunsysteem stimuleren. Een tekort aan vitamine C kan het immuunsysteem verzwakken, dus zorg voor voldoende vitamine C via onder meer paprika, kolen, citrusfruit en kiwi’s. Wat dranken betreft kun je het beste groene thee drinken, want het stofje EGCG hierin werkt gunstig op onze afweervermogen. Ook voldoende eiwitten in het dieet alsmede de essentiële vetzuren omega 3/6 zijn zeer belangrijk voor een goed functioneren van ons immuunsysteem. Als laatste raden onderzoekers gefermenteerd voedsel aan, omdat de probiotische werking de darmflora in balans kan brengen en zo positief in kan werken op het immuunsysteem.

Hoewel voeding het immuunsysteem kan ondersteunen, is het soms lastig om altijd adequate hoeveelheden actieve stoffen binnen te krijgen. Supplementen kunnen dan uitkomst bieden. Volgens onderzoekers is het verstandig om vitamine D bij te slikken, om zo de afweer te versterken bij tekorten. Het slikken van zink kan ook het immuunsysteem een oppepper geven. Een ander mineraal dat effectief kan zijn tegen virussen is selenium. Vitamine E kan volgens onderzoekers ook heel effectief zijn. Een breed spectrum probioticum kan het immuunsysteem ook gunstig beïnvloeden. 

 

Cold Shock: Het lichaam is elk moment van de dag bezig om zichzelf in balans te houden. Deze staat van balans noemen we ook wel de homeostase. Door soms het lichaam bewust uit balans te brengen, zal het lichaam harder moeten werken om de balans te herstellen. Het bewust uit balans brengen van het lichaam wordt hormese genoemd (3). Het lichaam reageert op de externe stressprikkel en past vervolgens supercompensatie toe: het maakt het lichaam sterker en weerbaarder, zodat het de volgende keer beter is toegerust op de prikkel. Weerstand is ontwikkeling. Dit fenomeen is goed zichtbaar bij spierkracht; iemand die veelvuldig het krachthonk opzoekt in de sportschool zal na verloop van tijd sterker worden. Door bijvoorbeeld koud af te spoelen of koud te douchen, kan al een eerste stap gezet worden. Of zet thuis de thermostaat eens een paar graden lager.


Beweging Regelmatig in beweging komen kan volgens onderzoekers het immuunsysteem bekrachtigen. Eén van de werkingsmechanismen is dat het chronische inflammatie vermindert, waardoor het immuunsysteem tot rust kan komen. Onderzoekers raden aan om dagelijks 45 minuten te wandelen en melden dat overmatig sporten averechts kan werken

​

Slaap 7-8 uur Voldoende nachtrust is een andere cruciale pijler om over een sterke afweer te kunnen beschikken (33). Volwassenen die enkele weken 8 uur of meer hadden geslapen, waren beter bestand tegen virussen, dan zij die 7 uur of minder hadden gemaakt.

 

​

 

Tegen een virus bestaat geen medicijn

Bron Richard de Leth maart 2020

​

Tegen een virus bestaat geen medicijn: het enige wat erop zit, is het laten uitrazen, totdat het eigen immuunsysteem de juiste moleculaire ‘sleutel’ vindt om de virusdeeltjes vast te pakken en ze te doden.

Wat wel kan, is het lichaam een handje helpen met zijn innerlijke gevecht. Rust houden, goed drinken, eventueel de pijn stillen en de koorts dempen. En, bij de ziekste patiënten, de longen op gang houden met extra zuurstof of beademingsapparatuur.

Wetenschappers zijn hard op zoek naar medicijnen. Er zijn aanwijzingen dat interferon iets helpt, een middel dat het afweersysteem opjut, maar dat wel veel bijwerkingen heeft. Andere artsen proberen het met lopinavir en ritonavir, middelen tegen hiv, met het malariamedicijn chloroquine of het ebolamedicijn remdesivir: allemaal middelen waarvan de werking tegen het virus momenteel wordt onderzocht.”

 

De artsen van de Orthomolecular Medicine News Service en de International Society for Orthomolecular Medicine dringen aan op een op voedingsstoffen gebaseerde methode om symptomen voor toekomstige virale infecties te voorkomen of te minimaliseren. De volgende goedkope aanvullende niveaus worden aanbevolen voor volwassenen; voor kinderen verminder deze in verhouding tot het lichaamsgewicht:

  • Vitamine C: 3000 milligram (of meer) per dag, in verdeelde doses.

  • Vitamine D3: dagelijks 2000 internationale eenheden. (Begin met 5.000 IE / dag geduren-
    de twee weken en verminder dit vervolgens tot 2.000)

  • Magnesium: 400 mg per dag (in citraat-, malaat-, chelaat- of chloridevorm)

  • Zink: 20 mg per dag

  • Selenium: 100 mcg (microgram) dagelijks
    Van vitamine C [1], vitamine D [2], magnesium [3], zink [4] en selenium [5] is aangetoond dat het het immuunsysteem tegen virussen versterkt.”

  • ​

  • BELANGRIJK!  Overleg in het geval van ziekte – zeker bij nierschade en darmziekten – met een (orthomo- leculair) arts over de juiste dosering vitamine C (ondanks dat vitamine C bijna nooit giftig is en met diarree uit het lichaam verdwijnt als de dosering (iets) te hoog is). 

  • -  slik zink, vitamine D3, vitamine C en selenium

  • -  eet zoethout, bessen, veel groente, de look-familie (bloemkool, broccoli, prei, knoflook,
    ui, bladgroentes, eieren), olijfolie, oregano en andere kruiden Pagina 10 

  • -  drink kruidentheeën (onder andere groene thee of zwarte thee)

  • -  vermijd roken, overmatig alcoholgebruik, omega 6-oliën (dus kunstmatige pakjes en
    zakjes), gluten en granen (dus brood, koekjes en pasta), suiker en bewerkte voeding

  • -  de volgende leefstijlinterventies hebben positieve effecten op het immuunsysteem: matige intensieve beweging (niet te intensief, dat verzwakt het immuunsysteem op de
    korte termijn), regelmatig saunabezoek, koude-exposure, intermittent fasting, bloot- stelling aan zonlicht, stressreductie en voldoende slaap

​

 Niet vullen, maar voeden

bottom of page